Aan het woord

Hans Thomassen en Rob van der Velden - Bestuursleden

Hans Thomassen en Rob van der Velden vormen samen het dagelijks bestuur van Q8 Pensioenfonds. Het gehele bestuur bestaat uit zes personen, maar Hans en Rob pakken samen de meeste dagelijkse werkzaamheden op. “We zijn allebei gepensioneerd en vinden dit werk leuk en belangrijk om te blijven doen. Wij zetten ons in voor het pensioen van iedere deelnemer.”

“Als bestuur hebben we natuurlijk een heel pakket aan vaste werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan al het papierwerk, het doorvoeren van de wet- en regelgeving en het beleggingsbeleid. Hier willen we de deelnemer liever niet te veel mee vermoeien. We merken ook dat onze deelnemers ervan uitgaan dat we die zaken gewoon goed doen. Dat doen we natuurlijk ook, maar onze invloed is soms beperkt. We zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de aandelenbeurzen en de beperkte speelruimte die de wet ons biedt. Binnen die grenzen streven we naar een zo goed en betrouwbaar mogelijk pensioen voor onze deelnemers, nu en in de toekomst.”

“Naast deze vaste taken proberen we onze deelnemers te helpen en ondersteunen bij hun pensioenvragen. Daarin verkennen we nieuwe mogelijkheden, waarvan deze nieuwe website misschien wel het beste voorbeeld is. Je vindt hier alle informatie over onze pensioenregeling op een toegankelijke manier beschreven. Ook is er een Pensioen 1-2-3 waarin je met een paar muisklikken ziet wat je wel en niet krijgt bij ons pensioenfonds. Nieuw is ook de tool Op Koers. We merkten dat er behoefte was aan een check voor de pensioenopbouw. Deelnemers zagen op hun pensioenoverzicht hoeveel pensioen ze hadden opgebouwd, maar wisten niet of dit ook genoeg zou zijn voor later. Op Koers kan hen helpen die vraag te beantwoorden. En mocht je niet op koers lopen met je pensioenopbouw, dan krijg je ook mogelijkheden te zien hoe je daar iets aan kan doen. We hopen dat onze deelnemers hier iets aan hebben. Sowieso vinden we de communicatie naar onze deelnemers erg belangrijk. We houden u graag op de hoogte van het reilen en zeilen bij ons pensioenfonds. We sturen bijvoorbeeld regelmatig nieuwsbrieven en andere berichten uit. En als uw pensioen even uw aandacht nodig heeft laten we dat aan u weten!”

“En mocht een deelnemer toch nog een vraag hebben, dan staan wij natuurlijk open voor vragen. We hebben veel liever dat iemand met een vraag naar ons toe komt dan dat hij daarmee blijft rondlopen. Dan bestaat de kans dat iemand een eigen waarheid gaat vormen en dat willen we graag voor zijn. Dus mocht je pensioen een lastig onderwerp vinden en vragen hebben, loop eens langs of neem contact op met het pensioenfonds. We helpen je graag!”

Yüsra Süslü - Senior Legal Counsel

Yüsra Süslü werkt als Senior Legal Counsel bij Kuwait Petroleum. Ze volgt haar pensioen op haar eigen manier. Ze bestudeert niet zozeer al haar pensioenoverzichten, maar volgt vooral de actualiteit. “De politiek, wetgeving, economische ontwikkelingen en de stand van de rente: het heeft allemaal effect op mijn pensioen. Maar het zijn ook zaken waar ik zelf geen invloed op heb. Ik ben daarom blij dat we een eigen pensioenfonds hebben met kundige bestuursleden die waken over ons geld.”

“Voor ik hier ging werken, had ik een baan bij ING. Toen ik van baan veranderde, wilde ik mijn oude pensioen meenemen naar Q8 Pensioenfonds. Waardeoverdracht noemen ze dat. Ik wilde uitzoeken of dat voor mij gunstig zou uitpakken. Het bestuur heeft mij goed geholpen bij deze keuze. Uiteindelijk heb ik waardeoverdracht aangevraagd en mijn pensioen mee verhuisd.”

“Ik zie het als een pluspunt dat we een eigen pensioenfonds hebben. Ik ken de bestuursleden inmiddels bijna allemaal persoonlijk en heb veel vertrouwen in ze. Het zijn collega’s of ex-collega’s en dat geeft me een goed gevoel. Zij zullen toch net een beetje beter over ons geld waken. Dat de regeling versoberd is vind ik niet zo gek. Tot 1 januari 2015 hadden we een eindloonregeling en sinds dit jaar bouwen we pensioen op in een middelloonregeling. We waren nog een van de enige pensioenfondsen met een eindloonregeling en dat was niet langer houdbaar. Bij de ING hadden ze, net voor mijn indiensttreding, een premievrij pensioen. Maar je zag dat ook dat geleidelijk aan veranderde. Dat is gewoon niet meer van deze tijd. Nu mag je blij zijn als een pensioenfonds zijn dekkingsgraad boven de vereiste grens heeft.”

“Hoe ik zelf ga uitkomen met mijn pensioen vind ik lastig te zeggen. Dat is natuurlijk echt langetermijnplanning. Ik zie het pensioen niet als een pot met geld die ik gegarandeerd krijg. We zullen door alle ontwikkelingen met minder genoegen moeten nemen. Ik heb daarom maatregelen getroffen en zelf ook een extra potje opgebouwd voor later. We hebben geïnvesteerd in een tweede huis en als het nodig is kunnen we die weer verkopen. Ook willen we proberen onze hypotheek vroegtijdig af te lossen, zodat we minder woonlasten hebben als we met pensioen zijn. Op de website van het pensioenfonds staat nu de Op Koers-tool waarmee ik kan uitrekenen of we op koers zijn met ons pensioen. Die tool wil ik zeker gaan gebruiken. En mocht die voorspelling toch niet uitkomen en alles anders lopen, dan zal ik gewoon wat langer moeten doorwerken!”

Marcel Middelburg - Senior Area Technician 1

Marcel Middelburg werkt al 25 jaar bij Q8. Op dit moment als Senior Area Technician 1.

“Natuurlijk denk je in eerste instantie aan je baan toen de overname een feit werd. Maar eerlijk gezegd dacht ik ook vrij snel aan mijn pensioen. Ik heb toch 25 jaar pensioen opgebouwd. Het is dan goed om je te realiseren dat het pensioenfonds juridisch geheel los staat van de werkgever. Het pensioenfonds is een onafhankelijke stichting die op het pensioen past dat wij allemaal hebben opgebouwd. Het zal nog wel een paar jaar duren, maar ook de toekomst van Q8 Pensioenfonds is onzeker. Kleine pensioenfondsen zijn relatief duur. En het is lastig om geschikte bestuurders te vinden. Er zal dus op termijn een alternatief moeten worden gevonden. Ik maak me daarover overigens ook geen zorgen. Het pensioen dat je hebt opgebouwd is en blijft van jou. In welke vorm het pensioenfonds ook wordt voortgezet. Al is het natuurlijk wel wenselijk dat het nieuwe pensioenfonds er financieel goed voorstaat. Want als ik even naar mezelf kijk: ik moet nog zeker 15 jaar pensioen opbouwen en daarna hoop ik nog zeker 30 jaar te genieten van een welverdiende pensioenuitkering!

Met mijn 49 jaar ben ik dus nog lang niet aan pensioen toe. Wel denk ik erover na. Niet over het exacte moment waarop ik met pensioen wil. Al hoop ik het wel voor elkaar te krijgen om een aantal jaren voor mijn 67ste te stoppen. Dat zou mooi zijn. Lekker veel reizen met mijn vrouw.

Eerder stoppen kan natuurlijk alleen maar als je het je ook financieel kunt veroorloven. Daar denk ik wel over na. Is het verstandig om zelf aanvullend te sparen voor later? Als ik eerlijk ben, weet ik niet of dat slim is. Op dit moment is onze pensioenregeling fiscaal maximaal. Dat wil zeggen dat je eventuele premies voor aanvullend pensioen niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Dan is zelf pensioen opbouwen niet aantrekkelijk. Ook vermogen opbouwen heeft risico’s. Misschien zegt de overheid tegen de tijd dat ik met pensioen ga wel “eerst je spaargeld opeten voordat je Aow krijgt”. Je weet het niet. Daarom heb ik besloten het geld dat ik kan sparen te besteden voor de aflossing van mijn hypotheek. Het effect is hetzelfde: meer bestedingsruimte creëren voor later!